Chilly Willy, un ardei iute cu personalitate. De ce ar trebui sa mananci ardei iute?

 Chilly Willy, un ardei iute cu personalitate.            De ce ar trebui sa mananci ardei iute?

secretele sănătății și frumuseții cu MARIA BOTNARU

Pentru mine ardeiul iute rămâne un miracol gastric, de care n-am putut să-mi lipesc buzele niciodată, alegându-mă, în cel mai bun caz, cu arsuri ușoare, pe când fratele meu, Vasile, nu concepe o mâncare fără ardeiul iute sau piper negru și sare destulă. Când îi amintesc despre colesterol, are doar un argument: Bunelul Petru Papuc a mâncat iute, sărat și câte un păhăruț de vin roșu și a ajuns la 90 de ani, pe când bunelul Petru Vlas a fost mereu alintat în mâncare și a încheiat viața la 65 de ani. Recent mi-am văzut fratele și chiar l-am întrebat:

„De ce la cei 49 de ani tu n-ai avut niciodată greutate în plus și nu ai ros pragurile spitalelor?”  El mi-a zâmbit și mi-a arătat cu capul spre vazonul, în care pe o tulpină mică se înghesuiesc o droaie de pipăruși roșii, care par atât de drăguți, încât cu greu ți-ai imagina, că sunt ai dracului de iuți. Acest motiv m-a făcut, să caut o informație, care sper să Vă fie de folos.

„Cultivat acum în întreaga lume, ardeiul iute reprezintă un stimulent și un antiseptic ce conține o mare cantitate de vitamina C și betacaroten. Poate regulariza curgerea sângelui si poate întări inima, arterele și nervii. Conține, de asemenea, vitaminele K si B6, potasiu, fibre alimentare, tiamina, riboflavina, niacina, acid folic, fier, magneziu si fosfor. De asemenea, ardeiul iute determină arderea rapidă a grăsimilor din corp, efectul fiind dat decapsaicina, raspunzatoare de senzația extremă de fierbinte pe care o generează la contactul cu mucoasa bucală, in cazul ingerării.

ardei_iute_penis

In lume se cultivă peste 50 de soiuri de ardei iute, iar printre acestea Chilly Willy, un ardei cu personalitate, spun cultivatorii. Acesta se remarcă prin aspectul sau falic atunci cand este la maturitate. Poate fi roșu și galben, dar soiul roșu a fost descris ca o „replică in miniatură a unui penis circumcise”.

Acest tip de ardei crestea cândva numai în statele Texas și Louisiana, dar, între timp, s-a extins și în alte zone de pe continentul american. Cu timpul, denumirea ardeilor a fost schimbată în „Peter Pepper”, adica „Ardeii lui Peter” sau „Penis Pepper”, scrie Fact Room. 

Ardeiul iute este considerat, pe buna dreptate, o plantă-medicament. Iată cateva beneficii ale ardeiului iute:

1. Capsaicina reduce durerile și inflamațiile.

2. – După ghimbir, ardeiul iute este un aliment foarte căutat pentru stimularea digestiei. Numai că, uneori, consumat in exces, poate crea, alături de alte alimente condimentate, arsuri, iritații ale sistemului digestiv sau chiar ulcer gastro-duodenal.

3. Ardeiul iute poate regla curgerea sângelui (tensiunea arterială), întărește inima, arterele și nervii.

4. Dacă în cazul unei gripe se consumă puțin ardei iute, vă veți însănătoși mai repede.

5. Stimulează circulația sanguină.

6. Sub formă de pudră, ardeiul iute poate fi utilizat și pentru videcarea rănilor. Această plantă este cunoscută pentru vindecarea infecțiilor apărute la nivelul gingiilor, eliminînd durerile și abcesele. Pentru aceasta, se pune pe periuta de dinți pudra de ardei iute si se spală dinții. Această operație este benefică pentru gingii.

7. Gargara cu solutie de ardei iute este benefică în cazul durerilor de gât.

8. Tinctura de ardei iute este folosită contra alcoolismului. Se marunțesc 2-3 ardei iuti și se amestecă cu 100 ml alcool. Se lasă la măcerat timp de 14 zile, la temperatura camerei, agitindu-se din cand in cand, dupa care se filtreaza. Se iau 5-10 picaturi de tinctură de ardei iute, zilnic.

9. Persoanele care au probleme cu circulația sângelui în membre sunt sfătuite să consume ardei iute.

10. O jumătate de ardei iute pe zi are și efecte stimulente asupra sistemului nervos, creând o stare de bună dispoziție.

11. Tinctura de ardei iute poate stopa căderea parului. Tinctura de ardei iute favorizează circulația la nivelul rădăcinei firului de păr și îndesirea parului la nivelul rădăcinei (dacă acesta a existat). Este important ca tinctura să nu fie prea puternică, pentru că dă iritații pe piele, și să nu existe răni, bubițe pe pielea capului.

Se gasește și la magazinele naturiste, gata preparat, dar puteti să-l preparați și singuri, în casă. Ardeiul iute se toacă mărunt, se pune într-un borcan până la un sfert din volumul acestuia, după care se completează cu alcool de 700. Se lasă la măcerat 12 zile, după care se filtrează prin tifon și se pune în sticluțe, închise la culoare. Se fac frictionări la rădăcina părului, o dată pe zi, cu soluția obținută din o lingurită din această tinctură și 2-3 lingurite de apă. Fricționarea se face vreme de 10 minute, energic, dar cu blândețe.

Secretul tincturii de ardei iute este că favorizează o circulație a sangelui extrem de intensă, precum și o activare a metabolismului local, care va atrage după sine o crestere a părului chiar și în locurile unde inițial dispăruse. Dezavantajul tratamentului este că produce o anumită senzație de arsură.

Cum se măsoară nivelul de iuțeală?

„Nivelul de iute” se masoară după o metodă inventată de Wilbur Scoville în 1912. Unitatea de masură SHU (Scoville Heat Units) a devenit între timp standard industrial. La inceput SHU se determina dupa câte părți de apă cu zahăr este nevoie pentru a dilua o mostră de ardei iute până când nu se mai poate detecta iuțeala. Un ardei cu 0 SHU nu este iute, iar Conform Guinness Book, recordul mondial pentru cel mai iute ardei este deținut de Red Savina Habanero (570.000 SHU). Totuți, cu adevțrat cea mai iute specie de adrei din lume este Naga Morich (1.598.227 SHU).”

Sursă: http://sanatate.bzi.ro/

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s