O plantă care creşte şi în România, desemnată floarea anului 2016. Adjuvant în tratarea mai multor boli

O plantă care creşte şi în România, desemnată floarea anului 2016. Adjuvant în tratarea mai multor boli

 secretele sănătății și frumuseții cu Maria Botnaru

Floarea se află pe lista roşie a speciilor pe cale de dispariţie din cele mai multe landuri germane. Este răspândită în multe zone din Europa şi Asia. Fundaţia Loki Schmidt cu sediul în Hamburg, Germania, a desemnat ciuboţica-cucului (Primula veris) floarea anului 2016.

Creşte prin păduri cu soluri calcaroase, prin pajişti, prin poieni, în zone muntoase şi este considerată vestitoarea primăverii. Ciuboţica-cucului este o plantă perenă, înălţimea sa ajunge până la 20-30 de centimetri.

Florile sunt aşezate în grupuri pe tulpină şi amintesc de un set de chei. Legenda spune că Sfântul Petru, în calitatea sa de paznic al porţilor cerului, avea întotdeauna la el o legătură cu chei de aur. Într-o zi, fiind obosit, a aţipit şi atunci cheile i-au alunecat din mână şi au căzut pe pământ. Îngerii i-au adus repede cheile înapoi. În locul unde acestea au căzul a răsărit o plantă cu bucheţele de flori galben-aurii. Planta a primit numele de ciubotica-cucului. Ea este, de asemenea, cunoscută sub numele de cheia de flori, floarea Sfâtului Petru, cheile Sfântului Petru sau cheia cerului. La noi în ţară, ea se mai numeşte şi floarea cheii, cizma cucului sau cinci clopotei.

În Evul Mediu a fost folosită în boli reumatice, împotriva spasmelor şi convulsiilor, în cefalee şi insomnii. Mai târziu a fost utilizată împotriva răcelilor, tusei, bronşitei şi durerilor de piept.

Înfloreşte din martie până în mai şi este un simbol al primăverii, al speranţei şi al tinereţii. În mitologia nordică, este una din plantele iubite şi protejate de elfi şi sirene. În mitologia greacă este considerată o plantă medicinală trimisă pamântenilor de zeii din Olimp. Planta deschide porţile către comorile cereşti. De la ea se folosesc, în scop terapeutic, florile, frunzele şi rădăcinile. 

Ceaiul din ciubotica-cucului a fost utilizat de Hildegard von Bingen şi de Sebastian Kneipp împotriva gutei şi reumatismului.

Ciuboţica-cucului conţine uleiuri eterice, saponine, taninuri, flavonoide şi are gust dulceag. Are efecte benefice asupra sistemului nervos, este un bun tonifiant al inimii. Se foloseşte în tratamentul durerilor de cap, al migrenelor, împotriva ameţelilor, nevralgiilor, asteniei nervoase, insomniei, bolilor inimii şi plămânilor. Stimulează expectoraţia, este uşor sudorifică, este un bun diuretic şi favorizează metabolismul. De asemenea, planta se recomandă în tratamentul afecţiunilor respiratorii, renale, ale vezicii urinare şi în insomnii.

Din anul 1980, Fundaţia Loki Schmidt alege floarea anului, pentru a atrage atenţia asupra plantelor pe cale de dispariţie şi a habitatelor lor.

Bogată în vitamina C, potasiu, calciu, sodiu, ciuboţica-cucului poate înlocui medicamentele în tratarea mai multor probleme de sănătate.

Insomniile Dacă treci printr-o perioadă mai stresantă şi nu poţi dormi, prepară-ţi un ceai de ciuboţica-cucului. Toarnă peste o lingură cu flori o cană cu apă clocotită şi lasă la infuzat 5-7 minute. Bea câte o cană în a doua parte a zilei. Acest remediu este eficient chiar şi pentru copii. Dacă adaugi în ceai şi câteva flori de gălbenele, infuzia va fi eficientă şi în tratarea stărilor nervoase.

Palpitaţiile Ciuboţica-cucului este o plantă excelentă pentru cardiaci. Pentru a calma palpitaţiile şi stările de agitaţie, încearcă următorul remediu: într-un borcan de 2 litri pune, cât cuprinde, flori de ciuboţica-cucului, apoi toarnă peste acestea 2 l de vin alb. Acoperă vasul şi lasă-l la loc însorit, 2 săptămâni. Strecoară şi ia câte 3 linguri în fiecare zi.

Tusea seacă Ai nevoie de 1 lingură de rădăcină de ciuboţica-cucului şi de 400 de ml apă. Fierbe planta 10 minute, apoi lasă la infuzat 20-25 de minute. Strecoară amestecul şi bea câte o jumătate de cană de 3-4 ori pe zi. Remediu calmează tusea seacă şi este un bun expectorant.

Durerile reumatice
Dacă suferi de dureri reumatismului, încearcă o cură de 2-3 luni cu ciuboţica-cucului. Prepară-ţi un ceai dintr-o lingură de plantă şi 250 ml de apă. Lasă la infuzat 20 de minute, strecoară şi bea 1-2 căni în fiecare zi. Acest remediu are capacitatea de a combate eficient durerile reumatice.

Afecţiunile respiratorii
În cazul problemelor respiratorii provocate de tuse convulsivă, bronşită, răceli şi gripă, prepară un sirop de ciuboţica-cucului. Taie mărunt o mână de rădăcină de plantă proaspătă, spălată bine în prealabil, şi pune-o într-un borcan de sticlă. Toarnă peste aceasta 1 lingură de miere şi las-o la macerat aproximativ 3 săptămâni. Se strecoară şi se ia câte o linguriţă la nevoie.

Durerile în gât
Pune la uscat frunze proaspete de ciuboţica-cucului şi apoi dă-le printr-o râşniţă până devin pulbere. Păstreaz-o într-un borcan închis. Se ţine sub limbă, 15 minute, de 3 ori pe zi, între mese. Se poate înghiţi cu apă sau cu ceai.

Interzisă în sarcină
Uneori, ciuboţica-cucului poate provoca reacţii alergice. De aceea, dacă în timpul administrării remediilor apar erupţii pe piele, tratamentul trebuie întrerupt. De asemenea, această plantă este interzisă în sarcină, deoarece stimulează contracţiile uterine.

Sursa:www. frunza-verde.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s