SPANACUL ȘI PREPARATE CU EL

SPANACUL ȘI PREPARATE CU EL

Noi, basarabenii, nu prea ne dăm în vânt după spanac. De curând văzui la piață niște frunze verzi,proaspete, foarte atractive, fragede, aranjate în legături mici și nu rezistai, tentația a fost să văd ce prezintă această plantă deosebită. cumpărai cinci legăturele și venii acasă. Mă izbii la internet să mă lămuresc cu ce se mănâncă această buruiană, cum se zice pe aici. Iată ce informație am depistat.

Spanacul este o plantă legumicolă şi medicinală, anuală, originară din Asia Mică. Planta are o rădăcină fusiformă şi o tulpină dreaptă, care nu prea trece de 30 cm înălţime.

Frunzele spanacului – partea comestibilă, hrănitoare, dar şi medicinală – au peţiolul lung, formă de săgeată şi ovat-alungită, sunt cărnoase şi au culoarea verde închis. Frunzele de spanac se folosesc în bucătărie, pentru consum curent.

Pentru preparate medicinale se recoltează nu numai frunzele, ci şi seminţele.

Frunzele se consumă sub formă de preparate alimentare, de salate sau de suc, iar din seminţe se obţine o infuzie sau un decoct.

Naturiştii nu recomandă fierberea frunzelor de spanac, toate proprietăţile lui păstrându-se numai în stare crudă.

Frunzele de spanac conţin clorofilă în cantitate mare, alături de  acid folic,  vitamina  B1, B2, B6, B9, PP, C, E şi K, caroten, protide, lipide, glucide, mucilagii, luteină, fier, precum şi o substanţă specifică numită spinacină.

 Spanacul se întrebuinţează ca laxativ uşor, ca depurativ, antianemic, hipotensiv, nutritiv, remineralizant, afrodisiac şi hipoglicemiant.

Preparatele din frunze de spanac  contribuie la profilaxia sau ameliorarea unor afecţiuni precum: hipertensiunea arterială, tusea, avitaminoza, scorbutul, rahitismul, acneea, anemia.

De asemenea, spanacul este recomandat celor care se refac după o boală grea, precum şi în stări de oboseală şi epuizare. I se atribuie spanacului şi rolul de activator al secreţiilor pancreatice şi,  mai mult decât atât, de agent anticancerigen.

Studii recente arată că spanacul este recomandat gravidelor, contribuind la buna dezvoltare a fătului. Potrivit aceloraşi studii, spanacul contribuie la fortificarea vaselor de sânge, a inimii şi a ochilor.

Datorită faptului că este depurativ (curăţă organismul de toxine), spanacul se foloseşte intens în curele de primăvară. Seminţele de spanac sunt utile în combaterea constipaţiei.

În plus, folosit în uz extern, spanacul sub formă de cataplasme sau comprese cu suc poate amelioraafecţiuni ale pielii precum acneea,  arsurile, eczemele, pecinginea, plăgile atone şi ulcerele de piele.

Atenţie! Dacă în timpul preparării frunzele de spanac îşi schimbă culoarea din verde proaspăt în verde spre galben, atunci el devine dăunător şi nu trebuie consumat.Nu se va consuma de către pacientii bolnavi de reumatism, gută, hepatită, pietre la rinichi sau vezică, inflaţii gastrice sau intestinale sau artrită, deoarece conţine acid oxalic, contraindicat în aceste afectiuni  (din cauza oxalatţilor de potasiu şi calciu).

Am preparat o mâncare din orez basmati cu frunze de spanac,  pe care aș vrea să o propun și Dstră:

Ingrediente 

200 grame orez

1 ceapă mare

3-4 căţei usturoi

300 grame spanac

2-3 linguri ulei de măsline

sare

piper

secretele sănătății și frumuseții cu maria botnaru
Mod de preparare:

Ceapa şi usturoiul se taie mărunt şi se călesc în ulei.

Peste ceapa călită se adaugă orezul spălat în apă rece.

Se călesc puţin împreună, apoi se adaugă apă, de trei ori cantitatea de orez. Se lasă să fiarbă la foc potrivit.

Când apa aproape a scăzut de tot, se adaugă spanacul şi se mai lasă să fiarbă cam 5 minute. Se condimentează cu sare şi piper.

Se serveşte atât cald cât şi rece, putând fi o garnitură pentru fripturi.

Se prepară destul de repede. Vă îndemn să încercați această recetă.

SĂ AVEȚI POFTĂ!   Maria Botnaru

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s