Duș rece sau fierbinte? Care este mai bun pentru sănătate?

Duș rece sau fierbinte? Care este mai bun pentru sănătate?

Un om obișnuit petrece în medie peste 4.000 de ore la duș, în decursul vieții sale. Numai că toate această perioadă de timp este pierdută în zadar, dacă persoana în cauză nu cunoaște acele detalii, care fac diferența dintre un duș energizant și unul care are ca efect creșterea stării de somnolență, după cum reiese dintr-un studiu recent.

dus

Se pare că dușul făcut de dimineață are efect energizant doar dacă sunt respectate niște reguli clare, altfel acesta are efecte contrare intenției celor care preferă să se spele dimineața. De fapt, un duș sau o baie fierbinte este recomandat de medici doar celor care au dificultăți cu somnul, tocmai în vederea obținerii unui somn lin.

Motivul acestei recomandări? Ei bine, atunci când ieșim dintr-un duș fierbinte și organismul nostru întâlnește aer mai rece, această diferență de temperatură duce în mod sigur la o scădere subită a temperaturii corporale, fapt ce provoacă și o liniștire și calmare a minții. Acest tip de dușuri fierbinți este, deci, ideal seara, înainte de culcare, și în niciun caz dimineața, înainte de începerea activităților zilnice.

Pentru energizarea atât de trebuincioasă dimineața, specialiștii care au studiat diversele tipuri de îmbăiere și efectele lor asupra organismului uman recomandă dușurile alternative cald-reci.

Conform sfaturilor acestora, după terminarea dușului propriu-zis, cu efect principal de curățare a pielii, trebuie intrat sub un jet de apă cât se poate de rece, pentru o perioadă de circa 30 de secunde. După acest moment, trebuie intrat sub un duș cât se poate de fierbinte, unde se stă de asemenea timp de 30 de secunde.

Această alternare rece-fierbinte are ca efect dilatarea vaselor capilare, creșterea fluxului sangvin și stimulează per total întreg organismul. Spre final, înainte de a ieși din cadă, experții recomandă încă o secvență de duș rece care să dureze tot 30 de secunde, nu mai mult.

Acest gen de hidroterapie rede-cald-rece este folosită de mii de ani de către finlandezi, pentru care sauna nu este un lux, ci o necesitate. În Finlanda există peste 2 milioane de saune la o populație de circa 5 milioane de locuitori, iar 99% dintre finlandezi se folosesc de beneficiile saunei cel puțin o dată pe săptămână.

Sursa: racoltapetru6.wordpress.com

Reclame

2 gânduri despre &8222;Duș rece sau fierbinte? Care este mai bun pentru sănătate?&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s