LA PLÂCINTE MOLDOVENEȘTI – ÎNAINTE!

Placinte moldovenesti de la Gela DUMI

In caietul cu retete vechi aceasta reteta figureaza cu titlul “placinte fine, moldovenesti”. Bunica mea materna, moldoveanca de peste Prut, avea mai multe retete de placinta si le adauga in denumire  un atribut, care sa le personalizeze, si cred ca le numea “fine” datorita faptului ca iese un aluat foietat in multe foite subtiri, pe care trebuie sa-l manuiesti cu finete cand il duci la gura, altfel vei mai pierde pe drum! 🙂 Veti vedea indata ce minunatii ies din aluatul acesta, trageti putin aer in piept, pana va enumar ingredientele! :)))))))))))

P1130013

Ingrediente:

I Pentru aluatul propriu zis:

  • 3 cani de faina( cani de 250 ml.)
  • 4 oua mari
  • 3 linguri de smantana grasa
  • 3 linguri de otet
  • 3 linguri  de untura spune reteta originala, puteti pune unt
  • 3 linguri apa minerala
  • 1/4 lingurita sare

Nota: se folosesc 3 galbenusuri de oua si un ou intreg

II Pentru uns aluatul in vederea fragezirii:

  • 7 linguri de faina
  • 6 lnguri de untura, spune reteta, puteti folosi unt gras, 80% grasime

III Pentru umplutura:

  • 700. gr. branza de vaci sau de oi
  • 2 oua mari
  • verdeata daca doriti: marar, ceapa verde, usturoi, praz, patrunjel, spanac

IV Optional: 2 oua si 2 linguri de lapte pentru uns placintele la final, inainte de coacere si seminte de susan, mac, in, negrilica, fulgi de migdale, daca  doriti sa puneti pe deasupra.

  • Aveti nevoie si de o cana de faina pentru infainat planseta!

Mod de preparare:

Citind lista ingredientelor, poate vi se va parea lunga, dar dupa ce le aduceti pe masa de lucru, o sa vedeti ce simplu devine totul, nu va speriati! Momentul acesta imi aduce aminte de nerabdarea ce ne cuprindea cand eram copii si bunica ne anunta ca face” placinte rotunde” asa ne era noua mai usor sa le deosebim de alte placinte care ieseau din mana bunelei noastre dragi! Gata, sa ne luam de treaba si in amintirea bunicii sa facem niste placinte de pomina! 🙂 Din toate ingredientele insirate la punctul I se pregateste un aluat ce poate parea tare la inceput, dar se va observa ca la apasarea cu degetul este foarte molcut si ramane orificiu, coca nu-si revine la forma initiala, fiindca aluatul nu are drojdie.Operatia aceasta dureaza foarte putin, veti vedea ce repede se curata aluatul de pe maini!

P1120834P1120836Coca obtinuta se portioneaza in 10 bilute egale, care se lasa la odihnit pe masa un sfert de ceas, acoperite cu un prosop moale.

P1120839In acest timp se freaca bine, cu o ligura de lemn, ingredientele de la punctul al II-lea, adica faina cu grasimea, unt, sau untura.

P1120841Se va omogeniza asa de bine totul, incat aceasta compozitie va va da senzatia ca are doar grasimea, asa de bine se absoarbe faina! Se ia apoi fiecare biluta si se intinde cu sucitorul foaie cat de cat rotunda, de 2 mm. grosime. Aluatul e foarte flexibil si nu se rupe, deci nu va panicati!

P1120843Fiecare disc obtinut se unge cu compozitia de grasime si faina (din ingredintele trecute la cap. II) si se presara cu faina. Se ruleaza apoi si se face un melc sin sulul obtinut.O fotografie care contine toate operatiunile astea va va fi de ajutor, voila!

P1120848Melcisorii obtinuti la final se aseaza pe un platou si se dau la frigider cel putin o ora.

P1120851Cat timp stau melcii la racoare, se pregateste umplutura din amestecul branzei faramitate cu ouale si verdeturi, daca vreti sa puneti, eu le pun de toate cele! Doua cu marar, doua cu ceapa, doua cu spanac, masline, praz, ce am la indemana, dar astea, pe langa branza si ou, bineinteles!Dupa expirarea timpului minim de o ora, se scot melcisorii pe rand, se pune in varful lor putina faina si se turtesc cu sucitorul pana ajung la forma initiala, adica discuri de marimea unei farfurii. In mijlocul discului se pune umplutura cu branza.

P1120962

P1120964Aici e una completata cu praz…

P1120968Apoi se strang marginile inspre centru si la final se apasa cu degetul aratator in mijloc pentru a nu se desface.

P1120872P1120874Asta e tot si va spun ca e o adevarata placere sa lucrezi cu aluatul acesta! Se aseaza  placintele in tava, pe hartie de copt, se ung cu ou batut cu lapte si se presara cu seminte, eu le presar diferit pentru a le deosebi in functie de verdeata folosita si se coc la cuptor preincalzit, la 200 de grade primul sfert de ora si inca zece minute la 180 de grade.

P1120972Rezultatul final e incantator, va asigur!

P1130025P1130018Se topesc in gura si sunt gustoase foc!

P1130040O sectiune care sa va arate cat de infoiate sunt!

P1120943Ce-mi place mie foarte mult la acestea placinte, este faptul ca stau moi cateva zile, daca le incalziim  putin, sunt ca si scoase din cuptor. Noua ne plac foarte mult si sunt multumita ca mi-am facut ragaz sa fotografiez etapele si sa postez reteta, pentru ca merita pastrata si data mai departe. Acestea fiind spuse, dragilor, nu-mi ramane decat sa va spun pofta buna si la placinte, inainte!

Sursă: http://www.cufărulcubucurii.wordpress.com

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s